Fietsen & sportbh’s

Steeds meer dames pakken de fiets. Niet alleen voor het dagelijkse woon-werkverkeer, maar ook als sport in de vorm van racefietsen, mountainbiken of spinning (RPM). Zo is het bij onze sportbhblogster Berber Bergsma heel normaal dat er meer dan één sportfiets in de garage staat. Misschien bij jou ook wel?!

Er gaat veel tijd en geld zitten in ‘dat’ 😉 fietsen, dus we vinden het leuk om het nut van een sportbh, en vooral welke!, te bespreken op onze blog.

Freya Soft CupJe houding tijdens het fietsen

Bij toerfietsen of fietsen naar het werk is de houding behoorlijk rechtop. Op sportieve fietsen is de lichaamshouding sterk voorovergebogen waarbij de gebogen armen zorgen voor vering. Het continu steunen op de gebogen armen vergt daarbij een grote statische inspanning. Spinning is een indoor fietstraining op muziek waarbij de sportster afwisselend zit en staat.

Fietsmotivatie!

Fietsmotivatie - Galiber

De voordelen van fietsen zijn legio. Flink doortrappen doet wonderen voor je lijf en je hoofd. Fietsen geeft je veel energie en een gezonde motivatie. Een top bereiken op eigen kracht na vele haarspeltbochten in de Alpen geeft altijd weer een bijzondere kick!

Ook is het meestal mogelijk je fiets  precies op je eigen lijf af te stellen, waardoor je efficiënt en zonder verkeerde belasting van je lichaam kunt sporten. Je hoeft, anders dan bij sporten zoals hardlopen, bovendien geen schokken op te vangen. Dat maakt fietsen heel geschikt voor vrouwen met overgewicht of slijtage van gewrichten. Fiets je met een groep, dan zorgen je teamgenoten voor de perfecte omstandigheden om het allerbeste uit jezelf te halen.

Je kunt je training naar eigen inzicht of op advies van je coach zorgvuldig opbouwen en zorgen dat er een goede warming-up, cooling-down, intervaltraining en voldoende herstelmomenten in verwerkt zitten.

Hoe bewegen je borsten?

Op een fiets hebben je borsten meestal geen hevige piekbelasting te verduren, of je moet toevallig net te laat in de gaten hebben dat er een enorme kuil in het wegdek zit. Bij een rechtop-positie hangen je borsten naar beneden, bij een voorovergebogen fietspositie hangen ze iets meer naar voren. Ze deinen, terwijl de zwaartekracht er stiekem aan trekt. Maar ze stuiteren niet.

Berber Bergsma | Sportbhblog.nlInvloed op je sportprestaties

Het soepele, elastische en comfortabele materiaal van een low tot medium impact sport bh houdt je borsten voldoende op hun plaats, terwijl de borstkas toch alle ruimte krijgt om vrij te kunnen ademhalen. Bovendien zijn goede sport bh’s licht van gewicht, verkoelend en sneldrogend. Zelfs als je intensief fietst bij hoge temperaturen wordt transpiratie snel van de huid afgevoerd waardoor je optimaal fris blijft. Sommige sport bh’s zijn bovendien voorzien van mesh (gaasstructuur) op plaatsen waar extra ventilatie nodig is. Je kunt er dus voluit tegenaan in de wetenschap dat je nergens wordt belemmerd terwijl je borsten afdoende tegen de zwaartekracht zijn beschermd.

Welke impact en welk decollaté?

Een low impact sport bh biedt aan kleine tot middelgrote borsten doorgaans voldoende ondersteuning. Bij een voorovergebogen fietspositie is een sport bh met een wat hoger gesneden decolleté erg praktisch, want die blijft een optimale ondersteuning bieden. Met een te laag gesneden cup en decolleté loop je het risico dat je borsten uit de cup rollen. Met een hoger gesneden decolleté vermijd je bovendien teveel inkijk. Kies een model met verstelbare schouderbandjes zodat ze op de juiste lengte kunnen worden afgesteld. Die lengte is bij een voorovergebogen zithouding namelijk vaak korter dan normaal en een sportbh uit één stuk die niet in lengte verstelbaar is, zit dan toch niet zo lekker.

Draag je vaak sportkleding met een racerback, ga dan voor een sport bh met sportrug of kies een model waarbij de schouderbandjes gekruist gedragen kunnen worden. De schouderbandjes vallen dan mooi onder je topjes weg.

Bij spinning wordt vaak met een hartslagmeter gewerkt. Doe je aan spinning en heb je een hekel aan de hartslagmeterband, dan is de HRM Wearlink een model sport bh waarbij je je hartslagmeter direct aan je bh kunt bevestigen.

Blogs over sportbh’s & fietsen

Wil je meer weten? Onze bloggers hebben diverse sportbh’s aan een test onderworpen voor het hardlopen.
Deze kun je hier vinden >>

Welke modellen sportbh’s het meest geschikt zijn voor hardlopen?

We hebben alle sportbh’s met hun specifieke kenmerken voor jou op een rij gezet, bekijk ze hier >>

Veel fietsplezier allemaal!

fietsplezier-sportbhblog

Share Button