Je sportdoel halen, hoe doe je dat?

Geschreven door Berber Bergsma. 

Het is geen makkelijke sport, dat triathlonnen, heb ik inmiddels geleerd. Zoveel verschillende facetten en trainingen. Onzekerheden door blessures, even geen zin hebben om te trainen. Het hoort er allemaal bij! Maar het toewerken naar de race van je leven heeft mij een stukje wijzer gemaakt. Sporten is hard werken en genieten. Maar hoe zorg je ervoor dat je je doel haalt? Of je nou triathleet bent, of hardloper, judoka, turnster of darter? Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Dat is zeker. Maar een take home messege van mij helpt wellicht!

Voor kiesdejuistesportbh.nl schreef ik 5 tips. Tips om je doel te halen. Tips die ik ook zelf nog regelmatig kan gebruiken.

tips-om-sportdoel-te-halen-sportblog-01

Tip 1

Zorg ervoor dat je rust neemt voordat je gaat trainen. Even snel tussendoor sporten geeft je niet de ontspanning die sporten je kán geven. Ga voordat je aan een loopje of een les begint bijvoorbeeld even 5 minuten op de bank liggen of desnoods 3 minuten in de kleedkamer facebook zitten checken. Ik blijf geregeld in de auto zitten om nog 2 minuten mee te kunnen blèren met mijn favoriete nummer. Het werkt! Wees je bewust van het feit dat je kan sporten en geniet!

Tip 2

Draag kleding waar je je fijn in voelt. Tijdens het sporten zweet je, waardoor je je misschien niet helemaal happy kan voelen over je uiterlijk. Tip van mij; wanneer je leuke sportkleding draagt voel je je zelfverzekerder en kun je beter ‘knallen’! Waarom denk je dat ik blauwe badpakken draag en 10 verschillende roze gele en vissenkom-badmutsen heb!

Tip 3

Bij pijn niet gaan. Wanneer een blessure de kop op steekt, ga dan niet forceren omdat het sporten zo nodig moet. Ik ga als ik last heb van mijn knieën bijvoorbeeld zwemmen in plaats van lopen, of maak een avondwandeling. Forceren houdt je langer van je doel af dan even gas terug nemen.

Tip 4

Vergelijk jezelf niet met anderen. Iedereen is anders en dus uniek. Mijn buurvrouw loopt harder dan ik en mijn nichtje bakt er niks van? Nou en! Als jij maar beter wordt dan jezelf. Mannen die hun strava-gegevens vergelijken, vrouwen die met opzet een nog even vijf kilo extra squatten in de sportschool op het moment dat ze merken dat er iemand kijkt. Nou en! Iedereen is competitief, maar je wordt er zo onzeker van als je jezelf constant vergelijkt. Wat ik altijd doe als ik merk dat ik mezelf ga vergelijken? Lekker alleen buiten sporten en genieten van alles om me heen. Even stoppen bij een boom en me realiseren dat ook die boom ooit een klein boompje was. Het helpt. Wees trots op wat je al hebt bereikt.

Tip 5

Koop een goeie sportbh. Dit zeg ik niet alleen omdat ik blogger ben voor kiesdejuistesportbh.nl. Dit is ondat het een vrouw mooier maakt. Zelfverzekerder, fanatieker. Sporten gaat over jezelf kunnen zijn en alles van je af kunnen zetten. Hobbelende borsten zitten hierbij in de weg. Ten eerste doet het pijn en ten tweede leidt het af. Voor jezelf zorgen is de basis en in mijn ogen hoort een goede sportbh daarbij.

Be yourself.

tips-om-sportdoel-te-halen-sportblog-03

Share Button